Een werknemer uit het buitenland halen

Een mooie foto van de stad Rotterdam

Nederland is een plek in Europa waar een hoop interessant werk te vinden is voor expats. We staan natuurlijk bekend als een land dat veel zaken doet met het buitenland. Denk aan de havens, tuinbouw etc.

Soms doet een bepaald bedrijf veel zaken met een ander land, denk bijvoorbeeld aan een kwekerij die veel zaken doet met een bedrijf in Italiƫ. Of een wijnimporteur die veel zaken doet met Frankrijk. Aangezien de economie enorm aan het groeien is, zijn deze bedrijven steeds vaker op zoek naar personeel dat de taal uit dat andere land spreek, dus bijvoorbeeld Italiaans of Frans.

Soms zijn deze mensen in Nederland te vinden, maar het komt ook voor dat deze mensen uit het land van herkomst worden gehaald om in Nederland te komen werken en te komen leven. Dit kan voor een bedrijf een heel succesvolle manier zijn om een betere relatie met een klant of leverancier op te bouwen. Ook als het bedrijf een nieuwe markt in dat land wil gaan verkennen kan het handig zijn om iemand in-house te hebben die de taal vloeiend spreekt. Het heeft veel voordelen.

Maar om iemand uit een ander land naar Nederland te halen is voor zo iemand natuurlijk niet niks. Vaak zijn hier dan ook goede voorwaarden aan verbonden. Soms wordt er bijvoorbeeld voor woonruimte gezorgd door de werkgever. En de werknemer moet natuurlijk ook de Nederlandse taal gaan beheersen, voornamelijk om met collega’s te kunnen communiceren. Wat je vaker ziet bij dit soort werknemers is dat er een Nederlandse cursus wordt aangeboden vanuit de werkgever. Er zijn diverse instellingen waar zo’n cursus gevolgd kan worden. De werkgever zorgt hier vaak voor en vergoed deze kosten voor de werknemer. Voor deze persoon is het natuurlijk wel prettig dat hij of zei ook een woordje Nederlands kan spreken.