Wat kost je rijbewijs halen?

Als je pas de leeftijd bereikt hebt dat je rijlessen mag gaan volgen, dan is de prijs natuurlijk belangrijk. Misschien heb jij wel het geluk dat je ouders het rijbewijs betalen, maar toch is het voor veel jongeren de bedoeling dat ze dit (deels) zelf betalen. Als je nog jong bent, dan heb je genoeg dingen waar je het geld aan kunt uitgeven. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat je zo voordelig mogelijk dat rijbewijs wilt behalen. Maar hoe reken je dit precies uit?

Kosten voor de rijlessen

Rijlessen worden gegeven door een zelfstandige rijschool uit Rotterdam. Er zijn veel rijscholen beschikbaar, waar je dus zelf uit kunt kiezen. Sommige zijn goedkoper dan anderen. Maar het is wel belangrijk om in de gaten te houden wat je precies voor dat bedrag per uur krijgt. Als je alleen naar de prijs kijkt, dan is dat iets te kortzichtig.

Veel rijscholen adverteren met heel lage tarieven, maar vaak zit er een addertje onder het gras waardoor je in feite meer betaald. Vaak geven deze hele goedkope rijscholen namelijk rijlessen van slechts 45 of 50 minuten. Niet zo vreemd natuurlijk dat ze dan een stuk minder kunnen vragen, je krijgt ook veel minder les voor hetzelfde geld!

Hoeveel lessen nodig

zelf auto rijlessen volgen in RotterdamAan de hand van de hoeveelheid rijlessen die je nodig hebt, kun je een berekening maken van de kosten die het ongeveer zullen worden. Vaak kan een instructeur op basis van een eerste les wel een inschatting maken van de hoeveelheid lessen die je nodig zult gaan hebben. Sommige mensen hebben er wat minder nodig dan anderen. Als je uitgaat van een gemiddelde van ongeveer 30 rijlessen dan zit je vrij ruim.

Vaak valt het dan uiteindelijk wat lager uit, zodat je een veilige marge hebt. Rijscholen bieden overigens ook vaak een combinatiepakket aan, waarbij je vooraf de rijlessen en een keer afrijden inkoopt. Hierdoor kunnen ze de prijzen wat verlagen. Het is zeker aan te raden om hier gebruik van te maken, mits je dit geld natuurlijk direct beschikbaar hebt. Als dat niet het geval is, ben je aangewezen op het betalen van de losse lessen waar deze korting vaak niet op geldt.